Saksı Toprağı Nasıl Hazırlanmalı?


*Önce eldivenlerini giy. Daha yeni başlıyorsun bu işlere. Böcek / solucan / çiyan görüp iğrenip bırakma hemen. Sonra yakınlaşırsınız, onlara ufak şanslar ver.

*Saksı boyutları denen bir olgu var. Bir numara, iki numara diye gidiyor. Bazen bunlar birbirini tutmasa da genelde ortalama olarak bir fikir verir. Plastik saksıya mahkumuz çoğumuz. İnsan o da toprak, seramik olsun, bitkinin kökleri güneşte pişmesin istiyor ama hem maliyet hem de lojistik olarak imkanlar zorlanabilir. Yine de bazı özel bitkiler için ucuzluk falan görürsen ufak toprak saksılar edin. Metal saksılar da uzun ömürlülük için ideal.

*Yolda, sahilde, parkta irili ufaklı çakıl taşları bulursan topla. Sana süzgeç olarak geri dönecek. Saksının dibine bu taşlardan koymak, bitkinin köklerinin fazla sulama yoluyla havasız kalmasını engelleyecek. Taşlar saksı dibindeki toprağın çamurlaşıp sıkışmasını engelleyecek. Üstelik saksı dış mekanda kalacaksa, taşları toprağın üstüne dizersen yağmur yüzünden her tarafa topraklar taşıp etrafı batırmaz. Güvercinler ve kuşlar da saksıdan umutlarını keser. Ah o yaramazlar.

*Evde demlediğin çayları, (şekersiz) kahve telvelerini atma, biriktir. Bunlar nemlidir, küflenir. Havalı bir biçimde bekleşsinler. Toprak harcımızın havadar olmasını sağlar, bazı haşereleri uzak tutmak açısından oldukça faydalıdır. Toprağın üçte biri bu malzemeden oluşabilir.

*Torf adı verilen çoğu zaman bitki, yaprak çürüntülerinden mamül hazır saksı toprakları var. Saksımızın üçte biri de bununla dolacak. Bunlar suyu sünger gibi çeker fakat sadece torfla bitkiye bakmak zor olur. Zira kuruduğu zaman yeniden nemlenmesi zaman alır. Bakarsınız saksı üstten susuz gibi durur ama dibi balçık gibidir.

*Bahçe toprağı da saksımızın üçüncü çeyreğinin sakinidir. Türüne göre tek başına bitkinin köklerinin sıkıştırabilir. Bir inşaat mı gördün, hemen bim poşetlerini koltuğunun altına sıkıştırıp  mahali göz hapsine tut. Saksının en mühim organı bu topraktır.

*Gübre. Yanmış olanları idealdir. Ben genelde güvercinlerin güneşte kuruyan pislikleriyle bu işi hallediyorum. Çok kuvvetli bir gübredir. Fakat ev içinde yetiştirilecek bitkiler için pek uygun olmayabilir. Marketlerde organik sterilize edilmiş gübreler bulabilirsin. Direktiflerine uy kafi. Bunun dışında ev bitkilerinde sıvı gübre, bitki besinleri kullanılabilir. Bu konuda fazla deneyimim yok fakat bir anda bitkini kaybetme ihtimalin var. Genelde önerilen dozun yarısını geçme. Bitki yanabilir.

*Perlit. Gözenekli bir kayaç olduğu için karışımda olması iyi olur. Ama olmasa da olur. Yalnızca perlite sokuşturduğun dallar, tohumlar bir süre sonra çimlenip köklenip seni mutlu edebilir. Toprağın asit baz dengesini korumakta faydalı olduğu söyleniyor.

*Sarımsak. Bunu ezip toprağa sokuştur. Yaprak bitleri uzak dursun. Moralin bozulmasın.

Hadi hayırlı çiçeklenmeler.




0 yorum :

 

Blogroll

sardunya, yasemin, zeytin, jacobinia, lonicera, hydrangea