Film : Kanlı Elmas (Blood Diamond -2006-)


Kapitalizmi yayan kaynakların bilinçaltımıza yolladığı mesajlardan hepimiz haberdarızdır. Fakat ihtiyacımız olmayan metalara olan aşkımızın esiri olmaktan asla kurtulamayız. İnsanoğlu her hareketini daha çok sevilmek üzerine kuruyorsa, işte bu gereksiz harcamaların sayesinde daha çok sevileceği, reklam filmlerinde gördüğü mutlu aile tablolarına ancak o ürüne sahip olup trendi değiştiğinde kurtulabilirse ulaşabileceği gibi bir takım şartlanmaların etkisiyle yaşamaktan gocunmaz.

Kapitalizmi yayma kollarının en ensesi kalın dalı sinema endüstrisi Kanlı Elmas gibi timsah gözyaşlarını akıtıp toplumun gazını almayı becerir. Filmi izlerken tepkileri pik yapan seyirci nasılsa birkaç zaman sonra unutur gider. Nasılsa göz görmeyince gönül katlanır ya diğerleri için, kabile çeteleri yüzünden kolu kesilen, hayatını kalemle değil silahların kabzasıyla yazan çocukların hayatı önceki günün maç sonucu kadar önemli değildir.

Hayatının belki de en özel günlerinden birinde parmağında illa ki o taş olmazsa mutsuz olacağını düşünen bir genç kızın hayallerinin asıl sahibinin kendisi olmadığını anlamaması ne kadar acıysa, bu tür filmlere rağmen her özel günde karşımıza çıkan hediye istatistiklerinin başını çeken şeyin aynı taşla bezeli mücevheratın olması o kadar acıdır. Parmağına her baktığında aklına filmden sahneler gelen bir insanın o nesneyi mutlu hatıralarıyla özdeşleştirmesi imkansızdır, işte bu filmi izlemek onun için çok önemli.


Adından da anlaşılacağı gibi, elmas ticareti yapan büyük şirketlerin, yüzyıllardır sömürdükleri ve geri kalmaya mahkum ettikleri Afrika zavallılarını birbirine düşürüp rantlarını büyütmesi üzerine kurulmuş bir film bu. Leonardo  di Caprio'nun zaman zaman rolünün ağırlığını taşıyamadığını düşünsem de, filmin vereceği mesajları hakkıyla seyirciye ulaştırması takdire şayan. Sanki biraz daha seyirci çeksin diye araya sokuşturulan acıklı aşk hikayesi olmasaydı daha samimi bulabilirdim. Yine de izlenmesi gerekir derim.

1 yorum :

Adsız dedi ki...

Guzel bir filmdi evet bazen bize ulasan seylerin nelere mal oldugunu insan bilmiyor, sevgiler

 

Blogroll

sardunya, yasemin, zeytin, jacobinia, lonicera, hydrangea